DA NU
OK
DATE DE CONECTARE




MENIU

Penele de sânge la papagali, oprire sângerare. Cum se scot?

Penele de sânge la papagali, oprire sângerare. Cum se scot?

        O pană de sânge este o pană nouă, normală, care crește de la un folicul din pielea unei păsări. Toate păsările au pene de sânge în creștere. Penele de sânge conțin o arteră și o venă cu un aport circulant de sânge care circulă prin calamus. Calamus este partea care pătrunde în tegument atașându-se de foliculul penei, care se continuă cu axul penei (rahis). Penele de sânge sunt adesea numite pene de pin pentru că atunci când apar prima dată, arată ca niște țepi. La o nimfă, diferențele dintre penele de sânge și penele mature sunt foarte evidente. O pană de sânge are o paletă vișinie / purpurie cu forma unui tub gros. Culoarea întunecată este sângele. Penele mature au o coadă subțire, opacă, deoarece pe măsură ce penele cresc, sângele se retrage. Penele de sânge sunt dureroase. Când o pană de sânge este ruptă, o pasăre poate sângera abundent și poate muri. Din această cauză, penele rupte trebuie scoase din piele pentru a opri sângerarea. Odată ce penele sunt trase, foliculul din piele se închide, sângerarea se oprește și o nouă pană începe să crească. Unii au ales să trateze penele rupte de sânge în mod conservator, dacă există sângerări mici sau deloc, aplicând făină sau amidon de porumb. Ori de câte ori este trasă o pană, poate exista o deteriorare permanentă a foliculului. În cazul în care penele ce sângerează nu sunt trase, pasărea trebuie monitorizată îndeaproape, deoarece lovirea într-un obiect poate provoca sângerarea din nou. Singura modalitate permanentă de a opri o sângerare a unei pene rupte de sânge este să o scoți.

Cum să scoateți o pană de sânge ruptă care sângerează

        Este mai ușor să o scoateți dacă vă mai ajutăo persoană. O persoană ține pasărea într-un prosop și una scoate pana/penele afectate afară. Folosiți cleste pentru nas sau un hemostat. Evitați să folosiți pensete, deoarece acestea nu vor funcționa. Pentru a evita ruperea oaselor delicate, aripa păsării trebuie să fie ușor extinsă și susținută. Prindeți pana de la bază (partea cea mai apropiată de piele) și trageți ferm în direcția creșterii penei. Acest lucru ar trebui să îndepărteze penele din folicul. După ce s-a îndepărtat penele de sânge, aplicați făină sau amidon de porumb pentru a ajuta la oprirea sângerării. 

        Dacă vă este frică să trageți o pană de sânge ruptă, duceți-vă imediat pasărea la un veterinar aviar. Dacă este foarte târziu noaptea, un weekend sau ești prea departe de un veterinar, întinde-ți aripile păsării și aplică amidon de porumb sau făină. Aplicați tifon steril folosind presiune până când sângerarea se oprește. Acest lucru ar trebui să oprească sângerarea până când puteți ajunge la un veterinar aviar pentru a avea pene scoase corect.

Ce cauzează pene rupte de sânge?

        Cel mai des penele se rup în timpul unei spaime, pasărea este agitată si se lovesc cu penele de gratiile sau jucăriile din colivie. Penele de sânge pot fi rupte accidental în timpul unui accident de zbor. Păstrarea unei lumini de noapte în camera păsărilor și lăsarea colțului frontal al cuștii descoperite noaptea poate ajuta la reducerea zborurilor nocturne. Pene rupte de sânge pot apărea, de asemenea, atunci când o pană în creștere este tăiată accidental în timpul tăierii aripilor. Pentru a tăia corect penele, vezi articolul "Tăiatul penelor la nimfe". Penele care sunt tăiate prea scurt sunt un factor care contribuie la ruperea frecventă a penei din sânge.

        Dacă bănuiți că poate pasărea dvs. și-a rupt o pană de sânge în timp ce ați ieșit, dar sângerarea s-a oprit, este totuși recomandabil să o scoateți. Sângerarea poate începe din nou dacă pasărea se lovește în ceva. Verifică-ți pasărea cu grijă sub aripi și penele de la coadă zilnic. Căutați semne de rupere. Aceasta este într-adevăr singura precauție pe care o puteți lua. Știind locația penelor de sânge, dacă una se rupe, îți va fi mai ușor să găsești decât să cauți printre pene cu sânge.

Ultima modificare făcută de Sandu Marian Silviu la data 24.04.2020 03:51:31

Dacă ți-a plăcut articolul, ajută-ne cu un share:
Distribuie Tweet Whatsapp Telegram

Citește și alte articole legate de pene rupte, pană sânge, agitată noaptea, oprire sângerare, veterinar, îngrijire
Paul - 02.07.2022 09:33:06
Buna ziua, am un papagal nimfa la care de vreo 3-4 luni este intr-o continua naparlire. Am intrebat pe la cabinetete veterinare, pe la magazinele pet-shop, am cumparat tot felul de vitamine, am diversificat mancarea si mai mult si niciun rezultat. Daca poate cineva sa-mi dea un sfat? Varog!
RĂSPUNDE
Răspunsuri
Cuibul-Nimelor (Sandu Marian Silviu) - 02.07.2022 10:22:40
Nimfelor li se schimba permanent penajul, mai accentuat primavara si toamna... este recomandat sa le pui un bol cu apa in care sa se poata spala.
RĂSPUNDE
Adaugă comentariu ...